ŠTA JE AMBROZIJA?

Ambrozija je jednogodišnja korovska biljka visine od 1 do 1.5 metar. U Evropi, koju osvaja neverovatnom brzinom, može se naći oko 20 vrsta ambrozije, a najrasprostranjenija je kratka ambrozija (Ambrosia artemisiifolia, Ambrosia elatior). Niče polovinom aprila. Stabljika joj je uspravna, razgranata i obrasla grubim dlačicama. Kada se preseče četvrtastog je oblika. Izgledom podseća na žbun. Listovi su naspramni, jajoliki, dlakavi i višestruko perasto deljeni. Žućkasti cvetovi grupisani su u dugim grozdastim cvastima na vrhu stabljike i grana. Cveta u kasno leto i jesen, od početka jula do ranih mrazeva proizvodeći polen. Raste veoma brzo na kultivisanom, obradivom zemljištu kao korov, sprečavajući razvoj drugih biljaka. Prilagodljiva je i raste uz sve useve. Izuzetno je plodna i svaka biljka daje 25 do 150 hiljada semenki, koje zadržavaju klijavost i do 39 godina. Zato je i teška borba koju poljoprivredni radnici vode protiv nje. Ima je sve više i u parkovima i u zapuštenim baštama privatnih kuća, kao i pored puteva kada se pomešana sa prašinom na gumama vozila raznosi i seje u nove krajeve.

ALERGIJA?

Osim što je štetna kada raste među usevima, mnogo je veća šteta što se smatra da je oko 10 posto stanovništva alergično na njen polenov prah. Svaka biljka proizvede oko sto miliona zrna polena svake godine, a već 20 do 30 u kubnom metru vazduha može izazvati alergijsku reakciju i simptome rinitisa. U pojedinim predelima pri cvetanju ambrozije čak i 90 posto ljudi pokazuje alergijske

PAŽNJA! KAKO SUZBITI AMBROZIJU?

Kada se ambrozija pojavi, moguće je ukloniti fizičkim ili hemiskim putem. Na velikim, prvenstveno poljoprivrednim površinama, parkovima, dvorištima... treba je suzbijati hemijskim sredstvima, a u tom slučaju Eko Fleš Vam može biti od velike pomoći prvenstveno svojom stročnošću i efikasnošću. Ambrozije će biti sve više, ako je ne uništimo ZAJEDNO! Pozovite NAS, EKO FLASH.

Aktuelnosti

Grdosija kakva se retko viđa: Uhvaćen "Guliver među pacovima"

Pacovi, bube: Italijanski restorani pali na testu inspekcije

FR: Devojčica u kritičnom stanju, izujedali je pacovi

FR: Devojčica u kritičnom stanju, izujedali je pacovi